Jaki jest najlepszy miód?
Jest to jedna z najbardziej znanych potraw na całym świecie i w prawie każdym kraju mają swoje własne smaki i odmiany: Miód. Ten wyjątkowy produkt jest tematem wielu dyskusji, blogów, a także mitów i bajek. Ale jak rozpoznać dobry słoik miodu? A co ważniejsze, jak rozpoznać zły miód, zanim go kupię?
Miód spożywany jest na całym świecie i lubi go niemal każdy. Miód powstaje z nektaru, który pszczoły wydobywają z kwiatów, po czym zanoszą go do plastra w gnieździe. Tutaj poprzez naturalny proces, w którym pszczoły dodają do całości między innymi enzymy, powstaje następnie miód. Charakterystyczny smak miodu, który lubisz, wynika z rodzaju kwiatu, z którego jest pozyskiwany przez pszczoły.
Do lubianych przez wiele osób miodów należą te ze słonecznika oraz znany wszystkim miód akacjowy. Te są przystępne i pysznie słodkie. Są też takie rodzaje miodu, które mają owocowy lub nawet przyjemnie korzenny smak, jak np. miód tymiankowy. Istnieje ponad 100 rodzajów pochodzenia miodu, a do tego dochodzi wiele rodzajów, w których dodatkowo eksperymentowano ze smakiem. Jeśli jako miłośnik miodu chcesz się dowiedzieć, który miód smakuje najlepiej, możesz pójść i spróbować ich wszystkich!
Oprócz miodu z plastrów pszczelarza wychodzą inne szczególne produkty naturalne. Na przykład masz wosk pszczeli, propolis i Royal Jelly. Są to produkty, które powstają również podczas życia pszczół. Wosk pszczeli może być na przykład wykorzystany do produkcji naturalnych świec lub do produkcji naturalnego detergentu. Propolis ma wszelkiego rodzaju zastosowania zdrowotne dla ludzi i zwierząt. Royal Jelly to propolis wytwarzany przez królową pszczół, co czyni go rzadkim i bardzo wyjątkowym.
Jakość miodu zależy w dużej mierze od jakości środowiska, w którym żyją pszczoły, a następnie od procesu przetwarzania przez pszczelarza. Niestety, jeśli pszczoły zbierają swój nektar na terenach zanieczyszczonych, szanse na to, że uda się z niego wytworzyć piękne, zdrowe, naturalne produkty, nie są już tak duże. Pszczoły, które robią swój miód w odległych miejscach, dają z reguły lepszą jakość. To również bardzo utrudnia produkcję miodu ekologicznego, ponieważ stawia wymagania na szerokim obszarze, na którym znajdują się pszczoły. W wielu krajach takie obszary są niemal niemożliwe do znalezienia.
Następnie sprowadza się do przetwarzania przez pszczelarza i firmę, która przygotowuje miód do sprzedaży. Ważne jest, aby miód był wirowany na zimno, bo jeśli robi się to zbyt gorąco, zdrowe substancje wychodzą z miodu. Zawartość wody jest również bardzo ważna, ponieważ jeśli różni się tylko nieznacznie, miód nie będzie przechowywany tak długo, co jest denerwujące dla konsumentów. Miód musi być również jak najszybciej ponownie przechowywany hermetycznie, aby zachować jego jakość.
Miód jest badany w różnym czasie przez firmy, które go przetwarzają, jeśli wszystko pójdzie dobrze. Czy przetwarzają miód np. z Chin, zawierający pyłki występujące tylko w Brazylii? Wtedy wiedzą, że coś jest nie tak i że być może zmieszali miód. Zawartość wody musi być również prawidłowa, a do miodu nie wolno dodawać żadnych substancji. Prawdziwy naturalny miód składa się w 80% z naturalnych cukrów, ale to nie znaczy, że jest niezdrowy. Dzieje się tak dlatego, że w miodzie znajduje się również bardzo wiele zdrowych substancji naturalnie występujących.
W wielu krajach pewien unikalny rodzaj miodu jest produktem narodowym. Może to wynikać na przykład z tego, że kwiaty, z których powstaje miód, występują tylko w tym kraju lub że miód ma szczególne właściwości. Chyba najbardziej szczególnym tego przykładem jest miód z wyspy Pitcairn. Ta niezwykle odizolowana wyspa na Oceanie Spokojnym sama wytwarza swój miód. Produkt ten jest bardzo ekskluzywny i sprzedawany np. w luksusowych londyńskich domach towarowych.
Rodzaj miodu, któremu przypisuje się chyba najwięcej korzyści, to miód manuka. Miód ten pochodzi z Australii, a zwłaszcza z Nowej Zelandii, gdzie pozyskiwany jest z drzewa manuka. Miód można rozpoznać po często ciemnej barwie i korzennym posmaku, który jest bardzo charakterystyczny dla tego gatunku. Ponieważ miód ten jest bardzo drogi, zawsze zalecamy kupowanie go od renomowanego sprzedawcy, lub od znanej marki. W ten sposób unikniesz zakupu podrobionego produktu, do którego dodano np. aromaty.
To, jaki miód lubisz najbardziej, to po prostu kwestia gustu. Można z góry określić, jaka jest najlepsza jakość. W tym, naprawdę nie zawsze trzeba znaleźć bardzo najlepszą jakość na całym rynku. Prawdopodobnie dobrze by było nie kupować miodu, co do którego nie ma pewności, że jest autentyczny i nie zawiera żadnych dodatków. Miód ekologiczny idzie nieco dalej, gdyż mają jeszcze bardziej restrykcyjne wymagania certyfikacyjne. Jeśli więc jest to dla Ciebie ważne, być może najlepiej będzie wybrać miód Organiczny.
Wielu pszczelarzy to hobbyści lub osoby z wielką pasją do tego rzemiosła. Pszczelarstwo zawodowe od wieków boryka się z problemami, mimo że miód jest tak pięknym produktem naturalnym. Jeśli ten temat jest dla Ciebie interesujący, możesz rozważyć odwiedzenie pszczelarza w swojej okolicy. Istnieje prawdopodobieństwo, że można tu kupić miód, który został niedawno wyprodukowany, a nawet skosztować kawałka plastra prosto z gniazda pszczół. Jest to wyjątkowe doświadczenie, a większość pszczelarzy będzie w stanie zaoferować Ci wiele ciekawych informacji o swoim rzemiośle, miodzie i pszczołach.